Theaterdictee
Het CV
 
1
In het kader van de Boekenweek, gaan wij ons vanavond consciëntieus bezighouden met de necessiteit van een goed Curriculum Vitae, dat heden ten dage veelal als up-to-date sms'je naar potentiële werkgevers wordt ge-e-maild. 
 
2
Deze pennenvrucht uit ons eigen oppeppakket als would-beschrijver, zou ons ten minste de pyrrusoverwinning van een parttimejob moeten opleveren.
 
3
Sollicitatiemails zijn natuurlijk geen Shakespearedrama's en typefouten zijn überhaupt uit den boze, maar het Standaardnederlands lijkt jammer genoeg voor de
doorsnee-Nederlander geen vanzelfsprekendheid meer te zijn. 
 
4
Een allround schrijver zal misschien als truc een kattebelletje met een humaninterestverhaal uit zijn trukendoos toveren, maar dat hij daarmee beter af zou zijn, is een idee-fixe.
 
5
Eenmaal uitgenodigd voor een tête-à-tête in een van de lokale jeroenboschachtige café's of cafeetjes, onder het genot van een cappuccinootje of een chardonnaytje, is hij ten slotte toch nog de klos.
 
6
Want zelfs als je met voorbedachten rade je harrypotterbril thuislaat en daar dus met een blotebillengezicht en een monalisaglimlach jouw inzetbaarheid zit te beargumenteren als een pro-Deoadvocaat, is het de vraag of je ad rem genoeg bent om je gesprekspartner te pareren.
 
7
Waarbij ik weer terugkom op het CV. Zelfs een derderangsschrijver moet met een goed onlinewoordenboek en spellingchecker ten langen leste over zijn writer's block heen kunnen komen en een oeuvre presenteren waarmee hij iedereen kapittelt. 
 
8
En zo niet, dan zijn er altijd nog zzp'ers nodig. Regel het copyright en word bijvoorbeeld een rechtdoorzee freelancecopywriter...

Volwassenen

Over mij